woensdag 20 maart 2013

Een ei hoort erbij?!


Radiocolumn programma Seniorentijd - maart 2013

“Ik houd erg van eieren en eierproducten. Met Pasen voor de deur wil ik graag weten welke eiergerechten wél en niet als verantwoord worden beschouwd.”

Die vraag zat vorige week in mijn mailbox. Een hele goede vraag en heel actueel, dus bespreek ik hem graag met u, luisteraar en natuurlijk beantwoord ik hem ook zo goed mogelijk.

Sommige mensen betitelen eieren als dikmakers. Dat is gelukkig niet waar.

Iedereen weet wel dat een gekookt eitje lijnvriendelijker is dan een gebakken eitje. Koken doen we immers in water en bakken in vet. Eieren passen in principe prima in een gezond eetpatroon.

Een ei bevat weliswaar cholesterol (ongeveer 225 mg per ei), maar het effect daarvan op het cholesterolgehalte van het bloed is minimaal.

Als u andere bronnen van cholesterol en dan vooral van verzadigde vetten zoals vlees en vleeswaren, volle melkproducten, kaas en gebak worden beperkt, kan een ei perfect in een gezonde dagvoeding passen. Twee tot drie eieren per week is helemaal prima.

Eieren zijn een bron van eiwitten. Eiwitten zijn onder andere nodig voor de spieropbouw en het onderhoud van onze spieren. In een ei zitten ook voedingsstoffen zoals ijzer, foliumzuur en de vitamines B2, B12, E en D.

Naast koken of bakken kunt u ook eens proberen om een gepocheerd ei te maken. Dat vergt wel wat oefening. Zoek eens op internet of in een kookboek hoe u dat het beste kunt doen. Gepocheerd ei is lijnvriendelijk en erg lekker op toast.

Eieren moet u zeker niet rauw eten of rauw gebruiken, denk aan in een traditionele bavarois. Eieren die slecht verhit zijn geweest kunnen ervoor zorgen dat u besmet raakt met de salmonella-bacterie. Dat kan leiden tot diarree, buikkrampen, koorts, misselijkheid en overgeven. Was uw handen na het bereiden van een eitje en eet geen rauw ei. Denkt u dat u een voedselinfectie hebt opgelopen en houden de klachten meer dan drie dagen aan? Raadpleeg dan altijd even uw huisarts.

Eieren zijn lekker op brood, bij de warme maaltijd of als hapje geserveerd worden. Als u eieren vers koopt, kunt u ze ongeveer 3 weken bewaren. Dat kan het beste in de koelkast, met de punt naar beneden.  Let op met andere producten in de koelkast die sterk geuren, zoals salami. Eieren kunnen de smaak van andere voedingsmiddelen overnemen.

Nog iets meer dan een week en dan is het Pasen. Voor kinderen is dat pas echt een feest als ze naar eieren mogen zoeken. Versier eerst hardgekookte eieren met elkaar. Verstop daarna de eieren in de tuin, rondom het speelpleintje of – nog spannender! – in het bos! Verstop ook een paar chocoladeeieren mee als kleine lekkernij. De hardgekookte eieren, beschilderd met speciale eierverf, kunt u gewoon eten. Ook als de verf het eitje ook een beetje gekleurd heeft.

Dan heb je nog veel producten die bereid zijn met ei. Zeker in deze tijd van het jaar, met al die speciale paas-luxeproducten. Let bij dit soort voedingsmiddelen wel op wat er nog meer aan toegevoegd is. Een gekookt eitje heeft circa 75 kilocaloriëen, terwijl een gevuld ei (met mayonaise en kruiden) al gauw 100 kilocalorieën met zich mee brengt.

Wist u dat...
... een ei gemiddeld 66 gram weegt?
... er door kippen meer eieren in de zomer gelegd worden dan in de winter?
... Nederlanders gemiddeld 182 eieren eten per jaar?
... maar Fransen nog 100 meer?!

Bedankt voor het luisteren. Heeft u ook een vraag, dan kunt u deze doorbellen aan de redactie. Wie weet beantwoord ik volgende maand die van u. Tot dan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten