vrijdag 3 juni 2011

Feest!

Laatst sprak ik met mijn moeder onder het genot van een kopje thee en vertelde ik haar van de baby’s die op komst waren in onze vriendenkring, van de nieuwe huizen die gekocht waren door kennissen, de trouwerijen die we hadden bezocht en van de verjaardagen die we net hadden gevierd in kleine kring. “Leuk hoor,” zei mijn moeder: “Dat heb je in deze leeftijd allemaal.”

En ze heeft gelijk, al kent iedereen wel de maanden waarin er zoveel verjaardagen, jubilea, trouwerijen en babybezoekjes zitten dat de taart soms uw neus uitkomt. Want in Nederland wordt elk feest gevierd met een bijpassende portie eten en drinken. Op een bruiloft is dat natuurlijk de bruidstaart, op een kinderverjaardag is dat een versierd cakeje en bij een geboorte hoort beschuit met muisjes.

Maar al die taarten, dat snoepgoed, die blokjes kaas, de toastjes, de chips, de bitterballen, de cakejes, de traktaties: moet u dan steeds ‘nee’ zeggen, als u gezond wilt eten? Nee! Dat hoeft gelukkig niet. Door gebruik te maken van uw eigen strategie kunt u gerust wat nemen en ook wat laten staan. Dat is ook mijn tip voor deze maand. Uw eigen strategie maakt u door te kijken naar wat u echt moeilijk vindt om te weerstaan. Bent u een echte zoetekauw of een kaasliefhebber? Vind u een sapje prima of hebt u liever een glas wijn? Spreek met uzelf af wat en hoeveel u gaat eten – laat u niet overhalen tot méér eten en zeg resoluut ‘nee’ als u echt niet meer wilt. Als u gaat twijfelen, is de kans groot dat u toch nog dat beetje extra neemt. Reageer vanaf het eerste moment met veel waardering voor de gastheer of –vrouw: zo ligt de aandacht niet bij u, maar op de hapjesschaal of bij de taart.

Kies – zeker als u bezig bent met afslanken – voor caloriearme hapjes. Laat bijvoorbeeld het puntje vlaai staan en neem een toastje met zalm. Drink geen ‘prik’ en alcohol, maar neem koffie zonder melk en suiker en bruisend water. Dat scheelt op één avond enorm in de calorieën: laat staan als u er meerdere hebt in één week!

Als u na zo’n feestweek op de weegschaal gaat staan, dan bent u waarschijnlijk een kilo of twee, drie aangekomen. Dat is niet leuk, maar ook geen ramp. Die kilo’s zijn een optelsommetje van de extraatjes van deze week. Uw maag verwerkt meer eten dan normaal, u hebt waarschijnlijk meer suiker gegeten en u hebt ook een glaasje (of twee, drie) van een alcoholische drank op. Andere producten, minder slaap, minder beweging en andere etenstijden: daar reageert uw lichaam op. Dat lichaam heeft gewoon de behoefte aan een regelmatig eetpatroon en vocht (water). Ga daarom snel weer terug naar uw eetpatroon van alledag. Rust, reinheid en regelmaat dus. Al mogen die feestjes wel iets minder regelmatig: da’s toch wat meer fijn voor de lijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten