woensdag 15 februari 2012

Gezond en voordelig eten

Het is eigenlijk nog steeds crisis in ons land. En nu de afrekeningen binnenstromen en we de dure decembermaand nog niet financieel te boven zijn, kan het zijn dat het eet-budget in de knel komt. Kun je eigenlijk ook gezond eten én tegelijkertijd op je uitgaven letten? Ja! Hieronder enkele tips om voordelig(er) uit te zijn én gezond te eten:

Koffie, water en thee drinken in plaats van frisdrank

Thee en koffie zijn vaak veel voordeliger en beter voor het lichaam dan frisdrank. Er zijn al gauw honderd soorten sapjes en dranken te koop in de supermarkt. U kunt ze aanschaffen of geld besparen en een glas water nemen. Koffie en thee moet u natuurlijk wel kopen, maar daar kunt u lang mee doen. Een pot thee kost ongeveer 0,10 cent.

Brood en fruit van het seizoen tussendoor

In plaats van een (duurder) tussendoortje, of iets lekkers bij de koffie kan men kiezen voor een sneetje brood met lekker beleg of een stuk fruit. Fruit kan duurder lijken, zeker als het buiten het seizoen wordt aangeboden. Kies nu in februari voor appelen, mandarijnen, sinaasappelen en peren, die zijn zeer betaalbaar.

Gebruik groente uit diepvries, pot of blik

Vaak zijn deze groente voordeliger dan de verse varianten, maar ze bevatten wel nagenoeg dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen. De smaak van verse sperzieboontjes of die uit blik is wel anders. En over smaak valt altijd te twisten!

Kies voor groente van het seizoen

Vooral op de markt is seizoensgroente vaak scherp geprijsd. U kunt daar dan ook voldoende van inslaan! Bovendien is ‘seizoensgroen’ beter voor het milieu en smaakt het vaak lekkerder dan geteelde groente of geïmporteerde waren.

Neem een mandje in plaats van een kar

Vaak gaat er ongemerkt veel meer mee bij het boodschappen doen, dan van tevoren gepland. Neem daarom een boodschappenlijstje en kies voor een mandje, wanneer je weinig boodschappen moet halen. Bij ‘de grote boodschappen’ kun je een lijstje meenemen. En, absoluut waar, met een volle maag boodschappen doen voorkomt ‘onverwachte aankopen’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten