woensdag 7 maart 2012

"Bessara" (Tuinbonendip)

Populaire tuinbonendip uit Marokko.

Benodigdheden voor 4-6 pers:
300 g gedroogde tuinbonen (een nacht laten weken in ruim water)
2 à 3 teentjesn knoflook, gehalveerd
1-2 tl gemalen omijnzaad
1 tl gemalen koriander
3 el olijfolie
sap van 1/2 citroen
zout, peper
paprikapoeder en (gedroogde) tijm of "záatar / za'atar"
verschillende soorten rauwkost

Bereidingswijze:
Laat de tuinbonen uitlekken, verwijder de rimpelige schillen en doe de bonen ine en grote steelpan. Voeg zoveel water toe dat ze net onder staan. Roer de knoflook, komijn en koriander erdoor en breng aan de kook. Laat ca. 5 minuten koken.

Zet het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat de bonen zachtjes 1 uur sudderen (houd wel in de gaten of ze nog onder water staan). Giet de tuinbonen af, maar bewaar het kookvocht.

Pureer de nog warme bonen met de knoflook in een blender of met de keukenmachine en voeg geleidelijk wat van het kookvocht toe om het smeuïg te houden. Roer de olie en het citroensap erdoor tot er een gladde puree ontstaat. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Doe de puree in een mooie kom, bestrooi met paprikapoeder en tijm of met záatar. Serveer de tuinbonendip warm met de rauwkost.

* Záatar of Za'atar is een oosterse specerijenmix. Kijk hiervoor bij Marokkaanse winkels of koop de mix van het merk Canaan bij een van de verkoopadressen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten