zondag 23 december 2012

De Familie Kerstcalorie - een alternatief kerstverhaal


Ik wil je eens meenemen naar twee kerstmaaltijden. Bij de eerste vinden we een enthousiast gezelschap wat erg geniet van de feestdagen. Er is genoeg volk op de been. Bij aankomst, zo rond half vijf, zien we heer S. Kruidenboter aankomen. Stokbrood Kruidenboter, welteverstaan. Na wat geklets met de gasten, arriveert het voorgerecht. Het is vriend Paté op Brood, samen met de lieftallige juffrouw Cranberrycompote.  Het geheel wordt natuurlijk volop begeleidt door het gezin Wijntjes, vader Rood, moeder Wit en dochtertje Rosé. Het is een bont gezelschap en de sfeer zit er prima in, ook wanneer het hoofdgerecht aankomt: het is meneer Rollade, samen met mevrouw Champignonroomsaus. Hun kinderen, Aardappelkroket, Witlof, Ham en Kaassaus zijn ook meegekomen. Het is een prachtig, feestelijk geheel en iedereen levert complimenten. Tot slot stappen de laatste gasten ook binnen: het zijn zus Roomijs, haar nieuwe vriend Chocoladesaus en het buurmeisje Slagroom. Er moeten hier en daar wat knoopjes los, maar het is zeer geslaagd en daar doen onze gasten het voor.

We schuiven een raampje verder. Hier zien we een nieuw gezelschap aan het begin van de avond. Naast de huisbewoners is hier ook tante Champagne aanwezig, maar zij is er alleen voor tijdens het aperitief. Ze heeft nog verplichtingen elders. Het is er dus nog niet zo vol, maar al snel komt het voorgerecht aan: het zijn mevrouw Meloen en heer Ham. Er worden wat noviteiten uitgewisseld en onderwijl heeft ook Biefstuk van de Haas zijn bestemming gevonden. Het leek de gastheer en –dame wel zo vriendelijk om ook een vrijgezel uit te nodigen. En gelukkig zorgen de tweeling Broccoli en Bloemkool, kleintje Groentesaus en hun grote zus Aardappelpuree voor een uitbundige, frisse sfeer aan tafel. Buurman Bronwater komt nog even gedag zeggen en na enkele goede gesprekken komt er ook hier een heerlijk dessert bij, waarvoor de prachtige dame Ananassorbet, samen met neef IJswafel nog even aankomt. Ook hier zijn de complimenten op zijn plaats en is er extra uitgepakt tot groot genoegen van de gasten.

Het is een vermakelijk verhaal, maar natuurlijk met een reden geschreven. Zo op het oog zijn er weinig verschillen; in beide gezelschappen is er veel lekkers aangekomen en wordt er genoeg geserveerd. Maar er is een wezenlijk verschil. Zou je het menu serveren zoals in het eerste gedeelte van het verhaal, dan levert je dat (per gemiddelde portie) 1865 kilocalorieën, waarvan 80 gram vet. Neem je echter de gerechten uit het tweede stuk, dan komen de totalen, wederom per gemiddelde portie, op 660 kilocalorieën, waarvan slechts 8 gram vet. Een significant verschil. Roomsauzen, vette vleessoorten, frituurproducten, chocoladetoetjes, appelflappen… er zijn vele bekende dikmakers in de buurt rondom de feestdagen. Aan jouw de keus om ze binnen te laten… of niet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten